Еверет Шостром (1921-1992 г.) е американски психолог и психотерапевт, ученик

...
 Еверет Шостром (1921-1992 г.) е американски психолог и психотерапевт, ученик
Коментари Харесай

Деца, разберете, ние възрастните също правим грешки

 Еверет Шостром (1921-1992 г.) е американски психолог и психотерапевт, възпитаник на Ейбрахам Маслоу. Най-известната му книга е „ Човекът манипулатор “. Шостром опълчва двата вида житейски държание: манипулативното (базиращо се върху себецентрирането и отношение към другите хора като към движимости за реализиране на избрани цели) и актуализаторското (базирано на откровена себеизява, приемане на самия себе си и другите като обособени ценностни личности). Този текст е нещо като декларация на родителите НЕ-манипулатори към техните деца.

1. Имаме потребност от вашето съдействие. Не се опитвайте да сте по-инфантилни, в сравнение с сте, разигравайки беззащитност и нелепост. Протегнете ни ръка за помощ и покажете, че можем да израстваме дружно и можем да разчитаме на вас.

2. Помнете, че сериозното учене си е сериозна работа.

3. Ние не сме били родители изначално. Станахме такива от момента, в който се родихте. Ето за какво родителският ни стаж е еднакъв на годините ви. Като родители ние сме ви връстници и не по-малко от вас се нуждаем от помощ и поддръжка. От нас зависи какви ще станете, само че и от вас зависи какви родители ще се пръкнат от нас.

4. Ние се стараем да сведем до най-малко нашите условия и по-рядко да използваме „ ти си задължен ". Но и вие се постарайте да развивате в себе си отговорност да вършите положителни каузи без да чакате подтиквания.

5. Разберете, ние (възрастните) също вършим неточности и постоянно се дъним. Бъдете великодушни и приемете нашето право на рухване.

6. Много ни се желае да не ни обиждате със своето нехайство, когато се грижим за вас. „ Благодаря “ е голям тласък за нас!

7. Старайте се да приемате нашите правила, даже в случай че не ги разбирате напълно. Понякога ние в действителност знаем кое е по-добре.

8. Не чакайте постоянно от нас подготвен отговор. Постарайте се да анализирате и осмислите въпроса. По-важно е да разбирате въпроса, в сравнение с да знаете отговора.

9. Помнете, на нас ни е доста прелестно, когато се интересувате от това какво вършим. Възрастните не постоянно са консервативни и вие ще можете да обикнете доста от нещата, които вършим.

10. Опитайте се да ни обичате и тогава, когато бъркаме. Родителите не са богове и не са ангели, въпреки че се пробват да наподобяват такива.

11. Не си коства да вземате чисто механично образец от нас. Не ни копирайте, подходете креативен към този развой, бъдете самите себе си.

12. Опитайте да се държите с нас като с равни. Родителите не са плебеи на децата си, на нас също ни е нужна правдивост.

13. Ние също имаме потребност от отмора. Уважавайте приятелите ни, както ние почитаме вашите. Нашите дейности могат да ви се костват безсмислени, само че ние имаме цялостно право да ги вършим.

14. Домът ни принадлежи еднообразно на всички членове на фамилията. Вещите, несъмнено, не са толкоз значими, като хората, само че се научете да почитате движимостите, които съставляват полезност за някои хора.

15. Искаме да ви забележим като младши сътрудници на взаимната ни фамилна компания. Но не се дръжте по този начин, като че ли сме се пенсионирали към този момент. Все още сме дейни съдружници в компанията.

16. Учете се да приемате свои лични решения, а ние ще ви обичаме без значение дали тези решения са мъдри или не са.

17. Ние израстваме и се развиваме дружно с вас. Така че дано да гребем в една посока, тъй като в противоположен случай лодката ни може просто да се преобърне.

P.S. ОБИЧАМЕ Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС)!

Инфо: www.spisanie8.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР